Innan det är dags att hämta valpen

Om du har hittat en ras du gillar och fått kontakt med en uppfödare och bokat att du ska köpa en valp så finns det en del saker före du får hem valpen att göra eller tänka på.

Din valp ska komma med köpeavtal, registreringshandlingar och ett besiktningsintyg från veterinären som inte äldre än 7 dagar. Valpen måste vara över 8 veckor gammal och vara id-märkt.

ID-märkning av valp kan ske på två sätt, med tatuering i örat eller med ett chip. Dock är det allra vanligast med chip samt bästa alternativet. En tatuering kan med tiden suddas ut och vara svår att avläsa.

Tänk på att skaffa pass till hunden om du ska resa utomlands med den. 

Innan valpen kommer till dig så ska uppfödaren sett till att den har vaccinerats. Då mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och HCC. När din valp blivit tre månader gammal så ska den vaccineras igen och då genom att du tar den till veterinären. Sedan åter igen då hunden är ett år gammal. Efter det ska du vaccinera regelbundet. Valpen ska innan leverans även ha avmaskats ett par gånger. 

Försäkra din hundvalp innan den flyttar in hos dig eller samma dag du hämtar den.

Du bör köpa hem en del saker till din valp innan du hämtar den. Bland annat hundmat. Valpar äter 3-4 gånger per dag. Du behöver även ha matskål, vattenskkål, koppel, halsband, kklotång, borste, kam, tuggben, leksaker, hundsäng, bajspåsar och transportbur. 

15 May 2020