Sommarens faror för hunden

Sommaren är ofta en härlig tid. Men har du hund, så finns det en del saker du bör tänka på. Det finns en del faror under sommaren för din hund. Här i denna text får du en del information om det. 

Överhettning och värmeslag hos hund

Hundar kan bli överhettade i sommarvärmen, och det är viktigt att ta på allvar. Du bör till exempelvis ALDRIG lämna din hund i bilen. Under sommaren stiger temperaturen i bilen snabbt och hunden kan dö. 

Se till att alltid ha med vatten till hunden vart ni än ska under sommaren, både till dig och din hund. Undvik även att ha intensiva lekar och träning mitt på dagen. 

Hundar utan päls bör smörjas med solskyddsfaktor eller ha täckande kläder.

Kylväst till hund eller kylscarfs kan vara till hjälp. 

Andra saker att akta hunden för

Om du badar med hunden så kan hunden få våteksem. Du kan förebygga det genom att torka hunden ordentligt efter bad, särskilt vid ljumskar, armhålor, under öronen och på andra ställen där det blir fuktigt och varmt. Var även uppmärksam när ni badar. Alger och algblomning kan vara besvärligt för din hund så väl som livsfarligt. Sedan kan hundar även drunkna, så ha alltid uppsikt över din hund när ni badar tillsammans eller om hunden hoppar i vattnet på egen hand. Se till att ditt husdjur har flytväst när ni åker båt. Det är även en god idé att ha flytväst även när ni är på bryggan.

Din hund kan även ta skada av andra djur. En nosande hund kan råka bli biten av en huggorm till exempel så väl som att de kan få insektsstick eller bett. 

Fästingar är några av de farligaste krypen som kommer fram på sommaren och de kan bära på obehagliga sjukdomar. Två produkter som är bra att ha hemma är:

  • Fästingmedel
  • Fästingplockare

Om hunden är med då ni grillar, var uppmärksam! Bitar av tillagade ben kan vara vassa och ställs till med problem i hundens tarmar.

1 Jul 2020